Apsilankymo pas veterinarą atmintinė

Apsilankymo pas veterinarą atmintinė

Sau 31, 2024 | Akcijos ir naujienos

Apsilankymas pas veterinarą gali būti morališkai sunkus tiek Jums, tiek Jūsų augintiniui. Pateikiame santrauką kaip palengvinti tokį vizitą ir kaip užsitikrinti, kad Jūsų augintinis gautų pačią geriausią priežiūrą.

Valdykite stresą

Supažindinkite savo augintinį su veterinarijos gydykla. Jei jis jautraus charakterio, kartkartėmis užvežkite jį pas veterinarą šiaip sau, draugiškam paglostymui ar gardėsiui, o ne privalomoms adatoms, dūriams ir skausmingoms procedūroms. Jei Jūsų augintinis jaunas, pratinkite jį prie apžiūros namie, tvirtai prilaikydami jo galvą ir apžiūrinėdami ausis, akis bei burną.

Kontroliuokite situaciją

Norint išvengti netikėtumų, kates bei kitus gyvūnus patartina laikyti tinkamuose transporteriuose (boksuose, užsegamuose krepšiuose), kad jie nepabėgtų ir neatsitiktų nelaimių. Veterinarai labiau mėgsta boksus, atsidarančius iš viršaus, nes iš jų gyvūną lengviau išimti ir apžiūrėti.

Laukiamasis

Apribokite savo gyvūno socializaciją laukiamajame. Kai kurie ten esantys gyvūnai gali sirgti užkrečiamosiomis ligomis, kiti gali būti agresyvūs. O juk niekam nereikia papildomo jaudulio ar susierzinimo.
Vykdami pas veterinarą, mažus vaikus geriau palikite namie. Juk kartais gali tekti priimti sunkius sprendimus dėl gydymo ar net eutanazijos, tuomet nenustygstantis vietoje vaikas tik pridės sumaišties. Jei jau vaikus atsivežėte, būkit geri, padarykit taip, kad jie elgtųsi ramiai. Be to, tėvai turėtų suprasti, kad veterinarijos klinika nėra naminių gyvūnėlių zoologijos sodas.

Susidarykite sąrašą

Jei Jūsų gyvūnas negaluoja, sugaiškite minutėlę savo brangaus laiko ir užsirašykite kuo smulkiau, negalavimo chronologiją ir simptomų pasireiškimo dažnumą. Veterinarai neretai klausia: „Ar gyvūnas pradėjo vemti prieš tai, kai atsirado išskyrų iš nosies ir akių?“, „Ar viduriuoti šuo pradėjo prieš ar po to, kai išgirdote gurgiant jo pilvą?“. Popieriuje išdėstyti Jūsų pastebėjimai sutaupys laiko ir leis veterinarui geriau nuspręsti, į kurias problemas dėmesį kreipti pirmiausiai.

Ką atsivežti?

Jei lankotės pas naują veterinarą, būtų gerai turėti žinių apie ankstesnių gydymų užrašus. Jei turite bet kokių užrašų ar tyrimų kopijas, būtina jas atsivežkite.

Namie paimkite išmatų ėminį, kad būtų galima ištirti jas dėl kirminų, jei atsivežate gyvūną skiepytis, jei Jūsų gyvūnas dar mažas (1–2 mėn. amžiaus) ar jei gyvūnas vemia ar viduriuoja.

Jei įtariate, kad gyvūnas galėtų būti pririjęs nuodingų medžiagų, pvz., žiurknuodžių ar vaistų, jei įmanoma, atsivežkite jų pakuotę ar etiketę, arba netgi jų pavyzdį, kad veterinaras galėtų greitai sužinoti visą reikalingą informaciją ir greitai bei tinkamai pasirūpinti Jūsų augintiniu.

Jei Jūsų gyvūnas jau gauna kokių nors vaistų, žinokite jų pavadinimą ir gyvūnui duodamą dozę (kiek miligramų ir kaip dažnai). Dėl viso pikto galite atsivežti ir visą vaistų pakuotę.

Aktyviai dalyvaukite

Gana dažnai gydykloje gyvūnas, apsuptas svetimų žmonių, tampa nebe toks mieguistas ar nustoja šlubuoti – veterinarui sunku atspėti, dėl ko Jūs susirūpinote ir atvažiavote. Tai Jūsų pareiga papasakoti visus požymius, kuriuos pastebėjote namie ir kuo smulkiau.
Nesivaržykite paklausti savo veterinaro pakartoti, jei ko nesupratote ar žmoniška kalba paaiškinti termino reikšmę. Klausinėjimas – tai kertinis Jūsų vizito dalykas. Prisiminkite, kad kvailų klausimų nebūna, jei jau klausiate, vadinasi Jums rūpi augintinio sveikata ir Jūs norite jam geriausio.

Pinigai yra svarbu

Nesivaržydami ir tiesiai kalbėkite apie savo finansinius reikalus. Jei gydymo kaina kelia susirūpinimą, veterinaras gali į tai atsižvelgti ir pagal tai skirti vienokį ar kitokį gydymą. Dauguma veterinarų iš anksto gali pateikti galutinę kainą. Jei jie to nepadaro, klauskite. Tai padės Jums apsispręsti dėl gydymo ir užkirsti kelią galimai didžiulei sąskaitai. Klientai turi pagalvoti apie tai, kiek jiems kainuos gydymas, kokia bus gyvūno būklė po gydymo ir kiek jis pragyvens, kaip tai sunku būtų nuspręsti.

Turėkite planą

Išsivežti iš klinikos sveikstantį gyvūną galite tik būdami įsitikinę, kad tikrai žinote, ką Jums reikia daryti toliau. Pvz., turite žinoti, kada ir kiek tablečių gyvūnui reikia duoti, kada reikia pasirodyti pakartotinei apžiūrai, tolimesniems tyrimams ar rentgeno nuotraukoms. Jei bijote, kad neprisiminsite, paprašykite veterinaro Jums tai užrašyti.

Vėlesni apsilankymai

Tiksliai klausykitės veterinaro nurodymų. Antibiotikus reikia duoti tiek laiko, kiek prirašė gydytojas. Jei gyvūnui reikia riboti judėjimą, taip ir turite daryti. Pakartotinai pasirodykite veterinarui tada, kai jis to prašė arba jei problema nepranyksta.

Galų gale, jei po gydymo Jūsų augintinis jaučiasi puikiai, leiskite tuo pasidžiaugti ir gydžiusiam veterinarui bei gydyklos personalui. Neretai jie irgi prisiriša prie Jūsų gyvūno ir tikrai nori žinoti, kaip jam sekasi. Geriausi skambučiai, kurių laukia kiekvienas veterinaras yra apie tai, kad viskas yra puiku.